De oxo-bouillon van LiebigDe eindeloze veestapels op de pampa’s van Zuid-Amerika leverden huiden aan voor de leerlooierijen in Europa. Deze werden half afgewerkt naar Antwerpen verscheept en daar overgeslagen om afgewerkt te worden in Duitsland (Eifel). De firma Grisar speelde hierin trouwens een zo belangrijke rol dat de dagelijkse waardebepaling van de ingevoerde huiden de naam kreeg van de ‘taxe Grisar’. Eén van de grootste veestapels werd beheerd door F. J. Bennert uit Cleef. Tijdens een rondreis door Zuid-Amerika was het de Duitse ingenieur G.C. Giebert opgevallen dat er grote massa’s vlees verloren gingen bij de kuddes die gekweekt werden voor de huiden en dat daar toch iets mee gedaan moest kunnen worden. Wat ? Daarop had reeds veel eerder prof. Julius von Liebig in zijn ‘Chemische Briefe’ gewezen. Door een chemisch gestuurd proces was het volgens hem mogelijk om de voedzame bestanddelen aan het vlees te onttrekken, en deze ‘pasta’ te conserveren, transporteren en vervolgens elders weer aan te lengen om weer het originele voedzame vleesproduct (zij het in vloeibare vorm) te nuttigen. Dit bleek niet helemaal waar, maar als vleesbouillon in de soep etc. voldeed het prima. Giebert overtuigde Bennert, kreeg de enthousiaste steun van prof. von Liebig (wiens ideeën nu voor het eerst konden worden getest en gecommercialiseerd) en dankzij de financi”ele tussenkomst van enkele Antwerpse kooplui werd de zaak Fray-Bentos een feit (Fray-Bentos is de naam van een plaats in Uruguay, waar zich de werkplaats bevond). De onderneming werd een succes en enkele jaren later veranderde men van naam in “Liebig’s Extract of Meat Company, Ltd.”: De vleesextracten werden een doorslaand succes: Het meest bekend is nog steeds Liebig “oxo”-bouillon. In Antwerpen was de firma Liebig gevestigd op de plaats waar eens het Clarissenklooster stond: Lange Klarenstraat-Lange Nieuwstraat-Meir. Het huidige pand tegenover de St. Jacobskerk, nu grotendeels benomen door de SIHA). Uitgebreid na te lezen met veel prentjes in enkele artikels in ‘Retroscoop‘. Hieronder de ingang aan de Meir.
En hieronder de voormalige ingang aan Lange Klarenstraat (met nog net leesbaar de naam ‘Liebig’ boven de poort (nu: school)