Duitse straatnamen in Antwerpen (tot 1919)

– Wist u dat de Jan Blockstraat tot 1918 de Albert von Barystraat heette

– Wist dat de de Oostenrijksestraat, de Keulsestraat, de Saksenstraat, de Coburgstraat, de Ham‎burgkaai en de Bremenkaai (rond het ‘Oosters huis’: op de Hanzestedenplaats, nu het MAS ) in 1919 alle herdoopt werden….

– Wist u dat de Helenalei, op gronden van de familie Nottebohm, genoemd is naar mevrouw Helene Grisar-Flemming, de stichtster van de kinderkribbe Marie-Henriette.

– Wist u dat de Lemméstraat nog steeds heet naar de groothandelaarsfamilie uit Frankfurt-am-Main (ingehuldig 1910): De verfransing van de naam heeft z’n effect niet gemist toen de ‘ontduitsing’ van de straatnamen na WOI plaatsgreep.

– Wist u dat de residentie in de Albert Grisarstraat (componist, in 1875 bij collegebesluit naar de toen beroemde Antwerpse componist  genoemd) in de jaren 1880 is opgericht (architect Dieltiens) als meisjesweeshuis Adèle Grisar, genoemd naar de weduwe van Ernest Grisar (+1899), die een vereniging in het leven geroepen die de opvoeding van achtergelaten en alleenstaande kinderen ter harte nam. Wanneer de kinderen oud genoeg waren om op eigen benen te staan zorgden ze voor een goede betrekking. De gemiddelde opvang per dag bedroeg in 1912 ± 94 meisjes. Mevrouw Grisar organiseerde regelmatig feestjes en uitstappen voor ‘haar’ meisjes. Als kinderziekenhuis werd het gebouw in de twintigste eeuw een begrip “Good-Engels”, waarbij de naam verwijst naar twee families uit hetzelfde milieu: Good en Engels, waarbij mw. Suzanne Good als verpleegster een hoofdrol speelde.

One thought on “Duitse straatnamen in Antwerpen (tot 1919)”

Leave a Reply

Your email address will not be published.